ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε κάθε μέρα τα νέα της Ελλάδας στο HotCity.gr

ΚΟΣΜΟΣ

Ενημερωθείτε για τα νέα από όλο τον κόσμο καθημερινά στην κατηγορία κόσμος του HotCity.gr

ΥΓΕΙΑ

Τα νέα από τον χώρο της υγείας κάθε μέρα στο HotCity.gr

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αθλητικά με ειδήσεις και νέα για ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα.κάθε μέρα στο HotCity.gr

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μοναδικά θέματα για επιστημονικές και τεχνολογικές ειδήσεις.κάθε μέρα στο HotCity.gr

Βόλος: "Κούρεμα" οφειλών 199.000 ευρώ για άνεργη γυναίκα

Σε μια σημαντική απόφαση προχώρησε το Ειρηνοδικείο Βόλου, που ενέταξε στο Νόμο Κατσέλη μια 30χρονη γυναίκα, άνεργη και μητέρα δύο παιδιών, που κινδύνευε να
χάσει την πρώτη κατοικία της, λόγω οφειλών σε δάνειο που είχε πάρει η μητέρα της και ήταν εγγυήτρια.

Το Δικαστήριο δέχτηκε ότι η γυναίκα βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία, καθώς είναι άνεργη και μητέρα δύο ανήλικων παιδιών και της έκανε «κούρεμα» της οφειλής κατά 199.000 €, ενώ της δίνει την ευκαιρία να εξοφλήσει με δόσεις στα 100 € περίπου μηνιαίως για τα επόμενα 21,5 χρόνια. Συνολικά, η εγγυήτρια του δανείου θα πληρώσει 42.000 €, για να εξοφλήσει οφειλή άνω των 241.000 € που ήταν το ύψος του δανείου που πήρε η μητέρα της.

Η γυναίκα είχε ενηλικιωθεί όταν υπέγραψε ως εγγυήτρια για δάνειο που είχε λάβει η μητέρα της ύψους 241.458 €, που δεν αποπλήρωσε, με αποτέλεσμα η τράπεζα να στραφεί εναντίον της πριν πέντε χρόνια.

Στο Νόμο Κατσέλη

Η υπόθεση έφτασε στο Δικαστήριο, συζητήθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 2018 και εκδόθηκε 15 Ιανουαρίου του 2019. Με την 15/2019 απόφασή του, το Ειρηνοδικείο Βόλου δέχτηκε ότι η υπερχρεωμένη πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις και την εντάσσει στις διατάξεις του Νόμου Κατσέλη (3869/2010), διασώζοντας την πρώτη κατοικία της, μία μονοκατοικία στον Βόλο.

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, η οφειλέτης θα καταβάλλει τους πρώτους 19 μήνες μηνιαία δόση ύψους 100 €, αφού αφαιρεθούν τα χρήματα που κατέβαλε η υπερχρεωμένη με βάση την προσωρινή διαταγή.

Στη συνέχεια υπαγορεύει, η 30χρονη να καταβάλει επί 240 μήνες μηνιαίως το ποσό των 99,26 € από το Φεβρουάριο του 2021.

Η αίτηση υποβλήθηκε το 2014, οπότε η 25χρονη τότε αιτούσα, βρέθηκε χρεωμένη με το ποσό του δανείου και υπέρογκους τόκους.

Το σκεπτικό της απόφασης του Ειρηνοδικείου στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η 30χρονη έχει περιέλθει σε οικονομική αδυναμία μη μπορώντας να καταβάλλει τις υποχρεώσεις της, ενώ το Δικαστήριο αναγνωρίζει ότι δεν είχε δολιότητα.

Εξάλλου από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη συζήτηση της υπόθεσης τεκμηριώθηκε ότι η 30χρονη βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής, ενώ είναι άνεργη και μητέρα δύο ανήλικων παιδιών.

Δυσανάλογη αύξηση των οφειλών

Οι αντικειμενικές δυσκολίες ξεκίνησαν για την νεαρή οφειλέτη από τα 25 της χρόνια, όταν Τράπεζα προσέφυγε εναντίον της.

Η γυναίκα εργαζόταν νυχθημερόν, όποτε της δινόταν η ευκαιρία για να εργαστεί, για να μπορέσει να μεγαλώσει τα παιδιά της, δουλεύοντας εξαντλητικά ωράρια όμως δεν μπορούσε να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της και οι οφειλές της αυξάνονταν δυσανάλογα με την Τράπεζα να την επιβαρύνει με υπέρογκους τόκους.

Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή από την 30χρονη, με μεγάλη ανακούφιση, καθώς θα μπορεί να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις της και ταυτόχρονα να μεγαλώνει τα παιδιά της με ανθρώπινες συνθήκες και όρους.

Ο Νόμος Κατσέλη τροποποιήθηκε τον Απρίλιο του 2019 με διατάξεις που εκτιμάται ότι λειτουργούν επί το αυστηρότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον οι αιτήσεις των υποχρεωμένων δεν θα υποβάλλονται στο Ειρηνοδικείο Βόλου αλλά στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού (ν. 4605/2019) γεγονός για το οποίο αντέδρασαν με ψήφισμά τους οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο στις Σέρρες.

Στα Δικαστήρια του Βόλου όπως και σε όλα τα δικαστικά μέγαρα συνεχίζεται η συζήτηση και η έκδοση αποφάσεων με τον παλιό Νόμο Κατσέλη για όσους υπερχρεωμένους πρόλαβαν να αιτηθούν ένταξη πριν να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο.



:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.
-Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.