ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε κάθε μέρα τα νέα της Ελλάδας στο HotCity.gr

ΚΟΣΜΟΣ

Ενημερωθείτε για τα νέα από όλο τον κόσμο καθημερινά στην κατηγορία κόσμος του HotCity.gr

ΥΓΕΙΑ

Τα νέα από τον χώρο της υγείας κάθε μέρα στο HotCity.gr

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αθλητικά με ειδήσεις και νέα για ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα.κάθε μέρα στο HotCity.gr

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μοναδικά θέματα για επιστημονικές και τεχνολογικές ειδήσεις.κάθε μέρα στο HotCity.gr

Σκοπιανό: Ο Ζάεφ αποδέχτηκε γεωγραφικό προσδιορισμό

Μετά την αποδοχή της «σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό» από την κυβέρνηση των Σκοπίων, το κράτος «Μακεδονία» πλέον αποτελεί παρελθόν.Για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες αδιαλλαξίας, σφετερισμού και
διαστρέβλωσης της ελληνικής ιστορίας και καπηλείας της Μακεδονίας μας, οι Σκοπιανοί αποδέχτηκαν ότι πλέον δεν μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν στον χάρτη ως «Μακεδονία».

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης την απόφαση της κυβέρνησής του να προχωρήσει σε μετονομασία του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Διεθνή Αερολιμένα Σκοπίων» και τη μετονομασία του αυτοκινητόδρομου «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Οδό Φιλίας». Επίσης δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αποδέχεται σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Είχε προηγηθεί το απόγευμα της Δευτέρας συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στο Euronews, στην οποία έστειλε τελεσίγραφο στα Σκόπια να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την κοινή τους γνώμη.

Τώρα η κυβέρνηση Ζάεφ έχει μπροστά της το μεγάλο έργο, να πείσει τους βουλγαρόφωνους πολίτες της πρώην «Μακεδονίας» ότι το αρχαιομακεδονικό παραμύθι -το ίδιο που τους εγκλώβισε στην απομόνωση, στην πείνα και στην εξαθλίωση- έλαβε τέλος.

Τη Δευτέρα ο Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στο Euronews, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση των Σκοπίων, ζήτησε «να βγουν δημόσια να πουν σε αυτή τη σύνθετη ονομασία ποιο θα είναι το επίθετο μπροστά από το ουσιαστικό [σ.σ. γεωγραφικό προσδιορισμό «Μακεδονία»] και να το περιγράψουν στον πληθυσμό τους».

Πρόσθεσε ότι «εμείς προετοιμάζουμε, και μάλιστα όπως βλέπετε με τις δυσκολίες που έχει κάτι τέτοιο, την κοινή [σ.σ. μας] γνώμη. Δεν βλέπω η άλλη πλευρά να κάνει την ίδια προετοιμασία [σ.σ. στη δική της κοινή γνώμη] και αυτό με προβληματίζει πολύ σήμερα που κάνουμε την συνέντευξη αυτή».

Το τελεσίγραφο Κοτζιά το έλαβε άμεσα ο Ζόραν Ζάεφ και σε λιγότερο από 24 ώρες, την Τρίτη το απόγευμα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του ομώνυμου αυτοκινητόδρομου, που συνδέει την πρωτεύουσα του γειτονικού κρατιδίου με τα ελληνικά σύνορα, από «Αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε «Διεθνή Αερολιμένα Σκοπίων» και τον αυτοκινητόδρομο από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Αυτοκινητόδρομο Φιλία».

Με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την απόφαση της σκοπιανής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς την ως «μια σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του αλυτρωτισμού».

«Ναι» Ζάεφ σε «γεωγραφικό προσδιορισμό»

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν σκοπιανά ΜΜΕ, ο Ζόραν Ζάεφ αποδέχτηκε τον γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της χώρας του. Αυτό σημαίνει ότι ο όρος «Μακεδονία» στη νέα σύνθετη ονομασία των Σκοπίων δεν θα σημαίνει εθνική ταυτότητα, δηλαδή το κράτος κάποιων «Μακεδόνων», αλλά γεωγραφικό προσδιορισμό.

Να τονιστεί εδώ ότι και το αλβανικό πληθυσμιακό στοιχείο της χώρας δεν αποδέχεται η χώρα να είναι μια «Μακεδονία» ενός υποτιθέμενου «μακεδονικού έθνους», διότι θεωρεί ότι έτσι καπελώνεται από τους Σλάβους. Εξάλλου οι Αλβανοί έχουν πετύχει τα αλβανικά να γίνουν η δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας.

Τα σκοπιανά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποδεχτεί γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της.

Αυτή η θέση προφανώς και θα προκαλέσει «έκρηξη οργής» μεταξύ των εθνικιστών ψευδομακεδόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν έτσι κι αλλιώς ότι ο Ζάεφ αρνείται τον «μακεδονισμό» και υποτάσσεται στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε λογικός άνθρωπος στα Σκόπια γνωρίζει, ότι η πλειονότητα των βουλγαρόφωνων είναι Βούλγαροι, παρά την προπαγάνδα να πεισθούν οι Σκοπιανοί ότι τα βουλγαρικά που μιλάνε είναι κάποια «μακεδονικά».

Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει αρχαιομακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα

Στη συνέντευξή του τη Δευτέρα στο Euronews, ο Νίκος Κοτζιάς επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν δέχεται κάποια «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα. Να σημειωθεί πώς ούτε η Βουλγαρία αναγνωρίζει.

Η αρχαιομακεδονική ταυτότητα, που επί ολόκληρες δεκαετίες έγινε τεράστια προσπάθεια και πλύση εγκεφάλου για να επιβληθεί στον βουλγαρόφωνο πληθυσμό του πολυεθνικού κρατιδίου, είναι και η αιτία κάθε αλυτρωτισμού απέναντι στην Ελλάδα.

Οι Σκοπιανοί ανιστόρητα και εξωφρενικά σφετερίστηκαν και διαστρέβλωσαν την ελληνική ιστορία, ισχυριζόμενοι ότι εκείνοι είναι οι γνήσιοι «Μακεδόνες» και ότι οι «Μακεδόνες» δεν ήταν Έλληνες.

Στο εθνικό τους παραμύθι οι Σκοπιανοί διαδίδουν ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν κάποιο ξεχωριστό έθνος που επιμείχθηκε με Βούλγαρους και Σλάβους και έτσι υιοθέτησαν σλαβική γλώσσα και ότι αυτοί οι σλαβόφωνοι είναι απόγονοί τους.

Η Ελλάδα ήταν εκείνη η δύναμη που τους αποκάλεσε σλαβομακεδόνες προς το τέλος του 19ου αιώνα, εννοώντας τους ως Έλληνες σλαβόφωνους, ώστε να μην επιτρέψει να ενσωματωθούν στον βουλγαρικό εθνικισμό. Οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονταν ως «γραικομάνοι», δηλαδή φανατικοί Γραικοί, αν και μίλαγαν σλάβικα.

Χαρακτηριστική περίπτωση ο Καπετάν Κώττας (Κώττας Χρήστου), ένας Έλληνας Μακεδονομάχος σλαβόφωνος.

Συνελήφθη από τους Οθωμανούς, οδηγήθηκε στην πλατεία Ατ Παζάρ στο Μοναστήρι και εκεί ο Κώττας απαίτησε να του λύσουν τα χέρια. Ανέβηκε μόνος του στο ικρίωμα και αποφασισμένος, αφού φώναξε για τελευταία φορά: «Ντα ζίβι Γκ(ά)ρτσια!» (Ζήτω η Ελλάς), κλώτσησε μόνος του το υποπόδιο.

Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί, όπως και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες.

Προφανώς και η μόνη ταυτότητα που θα μπορούσε η Ελλάδα να δεχτεί για τους βουλγαρόφωνους κατοίκους των Σκοπίων που δεν θέλουν να είναι Βούλγαροι -γιατί ήδη 100.000 Σκοπιανοί έχουν πάρει βουλγαρικά διαβατήρια- είναι εκείνη του Σλαβομακεδόνα, υπό την προϋπόθεση την εξάλειψης κάθε αλυτρωτισμού, που σημαίνει ότι το πολυεθνικό κρατίδιο οφείλει να ομολογήσει και να διακηρύξει ότι οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες.

Η Ελλάδα δεν αρνήθηκε ποτέ σε αλλοεθνείς μερίδιο από την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου (Αίγυπτος, Ινδία, Μέση Ανατολή), την ταυτότητα όμως του Αλεξάνδρου (που ήταν στην καταγωγή Πελοποννήσιος από το Άργος) όπως και των αρχαίων Μακεδόνων δεν τη «μοιράζεται» και δεν την εκχωρεί σε κανέναν.

Εάν οι Σκοπιανοί θέλουν να είναι «εξ αίματος» απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων, μπορούν να είναι μόνο εάν παραδεχτούν ότι είναι σλαβόφωνοι Έλληνες.

Μέχρι όμως να συμβεί κάτι τόσο εξαίρετο και ευφυές από την πλευρά τους, η ταυτότητα του Σλαβομακεδόνα θα μπορούσε να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, μέχρι να στεριώσει ο τωρινός γάμος. Και στο μέλλον βλέπουμε, μπορεί να έρθουμε ακόμα πιο κοντά. Ποιος ξέρει;

Τεράστια εθνική επιτυχία

Η δήλωση της σκοπιανής κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ να δεχτεί γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes για το όνομα της χώρας του είναι τεράστια επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας.

Δεν το κατάφερε καμία προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, μιας και οι Σκοπιανοί επέμεναν να ονομάζονται σκέτο «Μακεδονία» γιατί έτσι νόμιζαν ότι θα είναι και «Μακεδόνες».

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν ο Ζόραν Ζάεφ θα καταφέρει να πείσει σε δημοψήφισμα τον σλαβόφωνο λαό του να προσγειωθεί στην πραγματικότητα, αλλά σε κάθε περίπτωση εάν οι Σκοπιανοί σκεφτούν έξυπνα θα «σωθούν» κυριολεκτικά, τασσόμενοι στο πλευρό της Ελλάδας και της πραγματικής Δύσης, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη κανονική δυτική χώρα στην περιοχή.

Επίσης, η απόφαση της σκοπιανής κυβέρνησης να αλλάξει ονόματα σε αεροδρόμιο και αυτοκινητόδρομο είναι ένα πρώτο βήμα (είναι πολλά τα ονόματα που πρέπει να αλλάξουν όπως και τα αγάλματα και τα μνημεία), αλλά οπωσδήποτε εντάσσεται στην προετοιμασία της σκοπιανής κοινής γνώμης να αποδεχτεί το αναπόφευκτο, ότι δηλαδή η χώρα τους δεν θα είναι ποτέ ξανά η «Μακεδονία». Θα είναι ένα μέρος της γεωγραφικής Μακεδονίας, όπως και η Βουλγαρία κατέχει τη λεγόμενη Μακεδονία του Πιρίν.

Πρόκειται για τεράστια επιτυχία, πολλοί στην ελληνική κοινή γνώμη ίσως να μην την αντιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή, αλλά εν καιρώ όλα θα γίνουν κατανοητά, καθώς ο Ορθός Λόγος θα επικρατεί της πατριδοκαπηλίας και της πολιτικής δεισιδαιμονίας.

Κράτος «Μακεδονία» τέλος

Σε κάθε περίπτωση και ενώ η διαπραγμάτευση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ένα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό στην ελληνική κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Ζόραν Ζάεφ, κράτος «Μακεδονία» τέλος.
:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.
-Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.