ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε κάθε μέρα τα νέα της Ελλάδας στο HotCity.gr

ΚΟΣΜΟΣ

Ενημερωθείτε για τα νέα από όλο τον κόσμο καθημερινά στην κατηγορία κόσμος του HotCity.gr

ΥΓΕΙΑ

Τα νέα από τον χώρο της υγείας κάθε μέρα στο HotCity.gr

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αθλητικά με ειδήσεις και νέα για ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα.κάθε μέρα στο HotCity.gr

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μοναδικά θέματα για επιστημονικές και τεχνολογικές ειδήσεις.κάθε μέρα στο HotCity.gr

Eurogroup: Εγκρίθηκε η δόση των 6,7 δισ. ευρώ

Ενέκρινε τη δόση 6,7 δισ. ευρώ το Eurogroup, χαιρετίζοντας την υλοποίηση «σχεδόν όλων των προαπαιτουμένων» της γ' αξιολόγησης.
Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, συνδέει την
εκταμίευση με το κλείσιμο των εκκρεμμοτήτων, καλώντας τις ελληνικές αρχές «να ολοκληρώσουν επειγόντως τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν».

Το τσεκάρισμα θα κάνει το EWG, δίνοντας έμφαση στην πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κ των ιδιωτικοποιήσεων.

Αναφορά έγινε και στον σχεδιασμό, σε συνεργασία πάντα με τους θεσμούς, αναπτυξιακής στρατηγικής με «ισχυρή ιδιοκτησία» όμως από τις ελληνικές Αρχές. «Το Eurogroup επιβεβαιώνει την σημασία μιας φιλόδοξης περιεκτικής αναπτυξιακής στρατηγικής με ισχυρή «ιδιοκτησία» από τις ελληνικές αρχές. Οι αρχές καλούνται να οριστικοποιήσουν την συνεργασία με τους θεσμούς αρκετά πριν το τέλος του προγράμματος».

Σημαντική είναι και η αναφορά στο χρέος, με το Eurogroup να επιβεβαιώνει την έναρξη της τεχνικής συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους και την ανάληψη της τεχνικής εργασίας από το EWG για τον μηχανισμό που θα συνδέει την πορεία της ανάπτυξης με το χρέος.

Για το Φεβρουάριο προγραμματίζεται η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ, την Άνοιξη υπό όρους θα ακολουθήσει το 1 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

To Εurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνημένων προαπαιτούμενων για την τρίτη αξιολόγηση, μετά την συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στο πακέτο πολιτικών που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές υιοθέτησαν τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018 ο οποίος είναι σύμφωνος με το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το ΑΕΠ.

Επιπλέον, η έκθεση συμμόρφωσης των ευρωπαϊκών θεσμών δείχνει πως οι ελληνικές αρχές έχουν υπερκαλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους που τέθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια (2015-2017).

Οι ελληνικές αρχές συνέχισαν επίσης να ενισχύουν την συλλογή φόρων μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και ενίσχυσαν την δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις έχει βελτιωθεί μέσα από επιπλέον δράσεις που έχουν στόχο το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τη βελτίωση του συστήματος έγκρισης επενδύσεων, την άρση των ρυθμίσεων που περιορίζουν χωρίς λόγο τον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων καθώς και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

Επιτεύχθηκε πρόοδος στο πλαίσιο για την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω περαιτέρω δράσεων που σχετίζονται με την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εξωδικαστικού συμβιβασμού και την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το Eurogroup επιβεβαιώνει εκ νέου τη σημασία μιας φιλόδοξης περιεκτικής αναπτυξιακής στρατηγικής με ισχυρή «ιδιοκτησία» από τις ελληνικές αρχές. Οι αρχές καλούνται να την οριστικοποιήσουν σε συνεργασία με τους θεσμούς αρκετά πριν το τέλος του προγράμματος.

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντως τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν. To Εurogroup δίνει εντολή στο EWG να επαληθεύσει την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν στη βάση της αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτή θα περιλαμβάνει μια αξιολόγηση που θα επιβεβαιώνει ότι έχει διασφαλιστεί μια συνεχής και ανεμπόδιστη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς και η ολοκλήρωση των κυβερνητικών ενεργειών που εκκρεμούν στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.

Μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και την επακόλουθη ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, τα διοικητικά σώματα του ESM αναμένεται να εγκρίνουν το συμπληρωματικό MoU και την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος του ESM.

Η τέταρτη δόση υπό το πρόγραμμα του ESM που ανέρχεται σε 6,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί στην Ελλάδα σε δύο υποδόσεις, με μια πρώτη εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους, την εκκαθάριση περαιτέρω ληξιπρόθεσμων οφειλών και την στήριξη της δημιουργίας ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας για το ελληνικό κράτος, ώστε να στηριχτεί η επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά.

Η επόμενη εκταμίευση για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να εγκριθεί από το EWG την Άνοιξη, υπό την προϋπόθεση μιας θετικής αναφοράς των Ευρωπαϊκών Θεσμών για την εκκαθάριση των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών με την χρήση και δικών της πόρων και μιας επιβεβαίωσης από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς ότι συνεχίζεται η ανεμπόδιστη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

To Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στα τελευταία στάδια του προγράμματος του ESM, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018.

Το Eurogroup επιβεβαιώνει τν αρχή της τεχνικής εργασίας από το EwG σε ένα μηχανισμό προσαρμογής ανάλογα με την ανάπτυξη (the growth-adjustment mechanism) ως μέρους των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστεί, αν χρειαστεί, με την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος, με βάση τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017.

Το Eurogroup καλεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ να λάβουν υπόψη την ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας όταν επικαιροποιούν το DSA.


:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.
-Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.